مطالعات مقدماتی طرح توجیهی پرورش گل محمدی (طلای مایع)
معرفی طرح توجیهی پرورش گل محمدی
در طرح توجیهی پرورش گل محمدی قصد داریم درباره گلی بحث کنیم که عصاره آن علاوه بر خواص خوراکی، خواص دارویی بی نظیری نیز دارد. شاید بتوان به جرات ادعا کرد که نخستین زادگاه کشت و پرورش گل محمدی و گلاب، ایران بوده است بدین جهت تولید آن در کشور سابقهای چندهزار ساله دارد، همینطور تولید عطر و اسانس آن به یونان باز میگردد. تولیدکنندگان اصلی گلاب در دنیا شامل ۶ کشور هستند، در این بین کشور ایران به لحاظ موقعیت جغرافیایی، شرایط اقلیمی مناسب و همینطور خاک حاصلخیز که دارد برای کاشت و تولید گل محمدی مناسبتر است.
صادرات گل محمدی
کیفیت گل محمدی تولید شده در ایران در میان کشورهای لهستان، بلغارستان، مالزی، مراکش و تونس به مراتب بهتر است. سازگاری مناسب گل محمدی با آب و هوای ایران و مناطق کوهستانی و مرتفع که جزو گیاهان با نیاز آبیکم است موجب توسعه گلستانها و ایجاد کارگاههای گلابگیری برای تولید و عرضه سایر فرآوردههای حاصل به بازارهای داخلی و خارجی شده است.
گل محمدی از تیره گل سرخ است و با نام علمی Rosa damascena شناخته شده و نوعی رز هیبرید چندرگه است. اسانس گل محمدی به نام «طلای مایع» شهرت جهانی داشته و جایگاه ویژهای در اقتصاد جهانی کشاورزی دارد. گلمحمدی به شکل درختچه ای خزان کننده، روی شاخههای یکساله تشکیلشده و در اوایل صبح شروع به باز شدن میکنند. دوره گلدهی کوتاهی داشته و معمولا یکبار در سال گل میدهد. در ادامه ابعاد بیشتری از طرح توجیهی کشت گل محمدی پیش روی شما قرار دارد، با بهین صنعت یاب همراه باشید.
مزایا و کاربردهای طرح توجیهی پرورش گل محمدی
استفاده از عرقیجات و گیاهان دارویی از دیرباز تا به امروز در بین مردم ایران رواج داشته است، در این بین گلاب باتوجه به کاربردهای فراوانی که دارد نسبت به سایر گلها و گیاهانی که از آنها عرق گرفته میشود سابقه طولانیتری دارد و بیش از سایرین مورد توجه قرار گرفته و مصرف میگردد. محصولات عمدهای که از گل محمدی تهیه میشود شامل گلاب، اسانس و گلبرگ خشک است که از آنها در صنایع دارویی، عطرسازی، فرآوردههای بهداشتی و آرایشی و صنایع غذایی استفاده میشود. روغن رز یا اسانس (rose absolute) از تقطیر جزء به جزء گلبرگهای رز به دست میآید و مصرف اصلی آن در صنعت عطرسازی است.
اما آنچه که گلاب را از سایر خوراکیها متمایز میکند خواص و کاربردهای آن در مصرف طب سنتی با توجه به طبع گرم آن و همچنین استفاده آن در رفع و یا کاهش آثار بیماریها از جمله: بیماریهای گوارشی و دردهای روماتیسمی و گلودرد و بیماریهای تنفسی و… بوده و همچنین در تقویت قلب و معده، رفع اضطراب، ایجاد آرامش، تقویت حواس درونی و حواس باطنی و… تاثیر بسزایی دارد.
بررسی بازار طرح توجیهی پرورش گل محمدی
مطابق آمار سطح زیر کشت گل محمدی در ایران بالغ بر ۱۲هزار هکتار است و از سطح بر اساس آمارهای موجود از وزارت جهاد کشاورزی سالانه بیش از ۲۳ هزار تن گلاب در کشور تولید میشود که از این میزان تولید گلاب در کشور، حدود ۴۰درصد به مصرف بازارهای داخلی رسیده و ۶۰ درصد مابقی به خارج از کشور صادر میشود.
ضمن اینکه تولید این گل تقریباً در سراسر کشور می تواند کشت و تولید شود، ۶استان در کشور بیشترین میزان تولید گل محمدی در کشور را در اختیار دارند که شامل استانهای اصفهان، کرمان، کرمانشاه، فارس و آذربایجان شرقی می باشند. تولید سالانه بیش از ۷هزار تن گل محمدی در شهرستان کاشان، این شهرستان را به قطب تولید محصول مذکور در کشور تبدیل کرده است، همچنین سطح زیر کشت گل محمدی در این شهرستان بالغ بر یک هزار و ۷۰۰ هکتار می باشد، بخش های قمصر، برزک، نیاسر، جوشقان و کامو از جمله بخش ها مهم مرکز تولید گل محمدی در این شهرستان مطرح هستند. بیشترین سطح زیر کشت گل محمدی و تولید گلاب و صادرات آن مربوط به استانهای فارس، کرمان و اصفهان است.
شرایط کشت و تولید گل محمدی
از آنجایی که بحران کمبود آب در کشور چند سال اخیر به حد هشدار خود رسیده، تغییر الگوی کشت در کلیه فعالیت های کشاورزی متناسب با شرایط منطقه جزء سیاست های دستگاه های ذیربط قرار گرفته است. گل محمدی، مصرف آب کمتری که نسبت به دیگر محصولات دارد از این رو توجه به کشت این محصول ضمن افزایش راندمان آب و به دست آوردن ارزش افزوده محصول کشاورزی، حائز اهمیت است.
مطالعات مالی و اقتصادی طرح توجیهی پرورش گل محمدی