راهنمای جامع سامانه سیفام | ثبت نام – مزایا – مقررات – خدمات

مقدمه ای درباره علت وجود سامانه سیفام

ضرورت توسعه مستمر و افزایش سهم اقتصاد ملی از اقتصاد جهانی و دستیابی به اهداف سند چشم انداز ایران ۱۴۰۴ و نقش آفرینی و مشارکت موثر بخش های خصوصی در این فرآیند از یک سو، ظرفیت ها، قابلیت ها، مزیت های جغرافیایی – اقتصادی و مشوق های مالی و تسهیلات قابل توجه مناطق آزاد کشور از سوی دیگر، این مناطق را به بسترهای مناسبی برای سرمایه گذاری و فعالیت در بخش های مختلف تبدیل کرده است. کارکرد این مناطق در ارتباط با سرمایه گذاری به حدی اهمیت دارد که از آنها به مکانیسم های همزمان جلب سرمایه گذاری و صادرات یاد می شود و این چنین در کلیه اسناد بالادستی حاکم بر موضوع ایجاد، اداره و توسعه مناطق آزاد کشور نیز به موضوع جلب و جذب و تسهیل و گسترش سرمایه گذاری و تولید تاکید گردیده است. بر این اساس و در راستای سیاست راهبردی دولت درجهت شفافیت و فراهم سازی فرصت های برابر برای کلیه صاحبان سرمایه و کارآفرینان، در قسمتی از سامانه سیفام ، ضمن ارائه برخی از مهم ترین قوانین، مقررات و مشوق های مالی و تسهیلاتی سرمایه گذاری در مناطق آزاد کشور، تعدادی از فرصت های سرمایه گذاری موجود در هفت منطقه آزاد کشور نیز جهت استحضار و بهره برداری کلیه سرمایه گذاران حقیقی و حقوقی تقدیم می گردد. 

 

 

 

“سیفام” یا سامانه یکپارچه فعالان اقتصادی مناطق آزاد تجاری صنعتی و ویژه اقتصادی چیست ؟


سیفام، سامانه یکپارچه فعالان اقتصادی در مناطق آزاد تجاری  ( سایت منطقه آزاد ) می باشد که توسط دبیر خانه شورای عالی مناطق آزاد طراحی شده است و به کلیه فعالان و بنگاه های اقتصادی مستقر در مناطق ویژه اقتصادی خدماتی را ارایه میدهد. 

خدمات و کاربرد های سامانه سیفام چیست ؟

  • اطلاع از فرصت های سرمایه گذاری، ثبت شرکت در مناطق آزاد، ثبت در خواست های سرمایه گذاری، ثبت اظهار نامه گمرکی، ثبت شرکت در مناطق آزاد، ثبت درخواست ورود ماشین آلات و تجهیزات و … پس از ثبت نام در سامانه سیفام  
  • دسترسی به کلیه سامانه های ویژه و اختصاصی هر یک از مناطق آزاد تجاری و ویژه اقتصادی  

سهولت استفاده از سامانه سیفام ، با دسترسی به کلیه نیازمندی های آموزشی، دستور العمل و بخش نامه های مربوطه در کوتاه ترین زمان ممکن، از دیگر مزایای کاربرد سامانه سیفام می باشد.

” پس سامانه سیفام تمامی خدماتی را که برای شروع یک پروژه صنعتی احتیاج دارید به شکل کامل به شما ارایه میدهد “

 

مزایای سرمایه گذاری در مناطق ویژه اقتصادی چیست ؟

به منظور تسریع در انجام امور زیربنایی، عمران و آبادانی، رشد و توسعه اقتصادی، سرمایه گذاری و افزایش درآمد عمومی، ایجاد اشتغال سالم و مولد، تنظیم بازار کار و کالا، حضور فعال در بازارهای جهانی و منطقه ای، تولید و صادرات کالاهای صنعتی و تبدیلی و ارائه خدمات عمومی، به دولت اجازه داده می شود تا مناطق آزاد تجاری و صنعتی را، بر اساس موازین قانونی اداره نماید.

    • اشخاص حقیقی و حقوقی که در منطقه به انواع فعالیت های اقتصادی اشتغال دارند، نسبت به هر نوع فعالیت اقتصادی در منطقه آزاد از تاریخ بهره برداری مندرج در مجوز به مدت بیست سال از پرداخت مالیات بر درآمد و دارایی موضوع قانون مالیات های مستقیم معاف خواهند بود و پس از انقضای بیست سال تابع مقررات مالیاتی خواهند بود که با پیشنهاد هیأت وزیران به تصویب مجلس شورای اسلامی خواهد رسید.
    • واردات کالای تولیدشده در منطقه آزاد به سایر نقاط کشور، تا حد ارزش افزوده در آن منطقه، با تصویب هیأت وزیران از پرداخت تمام یا قسمتی از حقوق گمرکی و سود بازرگانی معاف می باشند.
    • ورود کالاهایی که تمام یا بخشی از مواد اولیه آن از داخل کشور تأمین و در منطقه آزاد تولید می شود، از تمام یا بخشی از حقوق گمرکی و سود بازرگانی مربوط به مواد اولیه داخلی معاف خواهند بود.
    • ورود و خروج سرمایه و سود حاصل از فعالیت های اقتصادی در هر منطقه، آزاد می باشد. مقررات لازم برای جلب و حمایت سرمایه گذاری در هر منطقه و چگونگی و میزان مشارکت خارجیان در فعالیت های هرمنطقه به تصویب هیأت وزیران خواهد رسید.
    • حقوق قانونی سرمایه گذاران خارجی که پذیرش سرمایه آن ها به تصویب هیأت وزیران رسیده است، مورد تضمین و حمایت است. سرمایه سرمایه گذاران مزبور، چنانچه در مواردی به وسیله قانون به نفع عموم ملی شود یا اینکه از سرمایه گذاران یاد شده سلب مالکیت شود، جبران عادلانه خسارت به عهده دولت می باشد. مقررات مربوط به نحوه پذیرش سرمایه های مذکور و طریق جبران خسارت به موجب آیین نامه ای خواهد بود که به تصویب هیأت وزیران خواهد رسید.

برای راهنمایی و استفاده از سامانه سیفام با بهین صنعت یاب تماس بگیرید 

 

  • تأسیس و فعالیت مؤسسات بیمه ایرانی با سرمایه داخلی و خارجی و شعب و نمایندگی آنها و مؤسسات کارگزاری بیمه در مناطق آزاد تجاری صنعتی جمهوری اسلامی ایران مجاز و صرفاً تابع مقرراتی است که به پیشنهاد بیمه مرکزی ایران به تصویب هیأت وزیران خواهد رسید.

معافیت از پرداخت مالیات های مستقیم بر درآمد، دارایی و ارزش افزوده

  • اشخاص حقیقی و حقوقی که در مناطق آزاد تجاری – صنعتی به انواع فعالیت های اقتصادی اشتغال دارند، نسبت به هر نوع فعالیت اقتصادی در منطقه آزاد از تاریخ بهره برداری مندرج در مجوز به مدت ۲۰ سال از پرداخت مالیات بر درآمد و دارایی موضوع قانون مالیات های مستقیم معاف خواهند بود.
  • نقل و انتقال کالا، (خرید و فروش)، در داخل محدوده هر منطقه معاف از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده کالا و خدمات است.
  • انجام خدمات در محدوده هر منطقه از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده کالا و خدمات معافیت دارد.
  • ارائه خدمات پیمانکاری افراد غیر مقیم به افراد مقیم در هر منطقه با اخذ مجوز از سازمان منطقه آزاد از شمولیت مالیات بر ارزش افزوده ( به میزان خدمات صورت گرفته ) معاف است.
  • صادرات کالا و خدمات از مناطق به خارج از کشور معاف از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده کالا و خدمات می باشد .
  • ورود کالا و ارائه خدمات به سرزمین اصلی مشمول قوانین و مقررات مالیات بر ارزش افزوده است.

 

“معافیت های مالیاتی٬ علت جذب سرمایه گذاران خارجی در این مناطق است”

 

مقررات سرمایه گذاری خارجی در مناطق آزاد

  • سرمایه گذاران خارجی می توانند در فعالیت های اقتصادی منطقه به هر نسبتی سرمایه گذاری نمایند.
  • درخواست های سرمایه گذاران خارجی واصله در هر منطقه توسط سازمان همان منطقه آزاد مورد بررسی قرار می گیرد و مجوز سرمایه گذاری توسط سازمان همان منطقه صادر می شود.
  • سرمایه گذاران خارجی در مناطق آزاد می توانند از مزایای قانون تشویق و حمایت سرمایه گذاری خارجی در جمهوری اسلامی ایران برخوردار باشند.
  • امکان تاسیس شرکت ایرانی با مالکیت ۱۰۰درصدی خارجی در مناطق وجود دارد.
  • امکان تملک زمین توسط شرکت ثبت شده ایرانی در مناطق وجود دارد.
  • سرمایه گذار می تواند سرمایه ای را که به منطقه وارد می کند، بیمه نماید. در صورتی که به دلیل وقوع حادثه، مؤسسه بیمه مزبور طبق مقررات بیمه نامه جانشین سرمایه گذار شود، این جانشینی به واسطه پرداخت خسارت به بیمه گذار به رسمیت شناخته می شود، اما انتقال سرمایه محسوب نمی شود.
  • خروج سود ویژه و مبالغ مربوط به اصل و منافع حاصل از فعالیت های اقتصادی سرمایه های خارجی همچنین مبالغ ناشی از فروش، یا واگذاری این گونه سرمایه ها از مناطق مجاز است.

برای راهنمایی و استفاده از سامانه سیفام با بهین صنعت یاب تماس بگیرید 
سرمایه گذاران می توانند سهام یا سهم الشرکه خود را با موافقت سازمان منطقه به سرمایه گذاران دیگر واگذار نمایند. در این صورت انتقال گیرنده از هر نظر، جانشین سرمایه گذار اول می شود.

موارد اختلاف بین سرمایه گذار خارجی و طرف ایرانی براساس قراردادها و توافق های کتبی حل خواهد شد.

مقررات سرمایه گذاری در مناطق آزاد تجاری صنعتی

کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی و مؤسسات، اعم از ایرانی و خارجی و سازمان های بین المللی طبق این مقررات می توانند مستقلا و یا با مشارکت سازمان و شرکت های تابع آن یا با مشارکت یکدیگر در مناطق آزاد سرمایه گذاری نمایند و سرمایه پذیرفته شده آنان مشمول این مقررات می شود.

سرمایه از لحاظ این مقررات عبارت است از:

  • وجوه ریالی و ارزهای قابل تبدیل در مناطق هر منطقه
  •  ماشین آلات، تجهیزات، لوازم و ابزارکار
  •  حقوق مالکیت صنعتی شامل حق اختراع، دانش فنی و نام های تجاری
  • وسایل حمل و نقل زمینی، هوایی و آبی مربوط به موضوع سرمایه گذاری
  •  تمام یا قسمتی از سود ویژه قابل انتقال که در مناطق آزاد حاصل و به سرمایه اصلی اضافه شده یا در فعالیت مجاز دیگری که مشمول این مقررات باشد، به کار انداخته شود.

سرمایه ها تحت شرایط زیر پذیرفته شده و مشمول این مقررات خواهند بود:

  •  در فعالیت های مجاز درهرمنطقه به کار برده شود
  •  مستلزم اعطای امتیاز یا حقوق انحصاری به سرمایه گذار توسط سازمان نباشد

سرمایه گذاران خارجی می توانند در فعالیت های اقتصادی منطقه به هر نسبتی سرمایه گذاری نمایند.

  • کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی و مؤسسات اعم از ایرانی و خارجی و سازمان های بین المللی که میخواهند سرمایه خود را به هر یک از مناطق آزاد واردکنند، باید درخواست خود را به همراه پرسشنامه ای که توسط دبیرخانه و سازمان های مناطق تهیه و در اختیار آنها قرار خواهد گرفت، به سازمان هر منطقه تسلیم نمایند . درخواست های واصله در هر منطقه توسط سازمان همان منطقه مورد بررسی قرار می گیرد و مجوز سرمایه گذاری توسط سازمان همان منطقه صادر می شود.
  • دارنده مجوز سرمایه گذاری موظف است ظرف مدتی که در مجوز سرمایه گذاری تعیین میشود، درصد معینی از سرمایه را برای شروع عملیات اجرایی موضوع مجوز سرمایه گذاری به منطقه وارد نماید.

هرگاه تمام یا قسمتی از سرمایه غیرنقدی وارده طبق تشخیص سازمان ناقص، معیوب و یا غیرقابل استفاده باشد و یا با مشخصات اظهارشده در تقاضا منطبق نباشد و یا بیش از ارزش واقعی آن اظهار شده باشد، آن قسمت از بها که مورد تأیید سازمان قرار نگرفته است در حساب سرمایه منظور نمی شود.

  • کلیه واحدهایی که به موجب مجوز سرمایه گذاری، در منطقه ایجاد می شوند، مکلفند همه ساله گزارش عملکرد و صورت های مالی خود را به سازمان ارسال نمایند، صورت های مالی باید به تأیید مؤسسه حسابرسی مورد وثوق سازمان رسیده باشد.
  • پرداخت های مربوط به اقساط اصل وام و هزینه های متعلقه، قراردادهای حق اختراع، دانش فنی، کمک های فنی و مهندسی، علائم تجاری، مدیریت و قراردادهای مشابه در چارچوب طرح های سرمایه گذاری براساس قراردادهای مربوط و صورت های مالی با اطلاع سازمان مجاز می باشد.
  • انتقال سرمایه از یک منطقه به منطقه دیگر تابع مقررات سرمایه گذاری در مناطق مبدأ و مقصد می باشد
  • در صورتی که سرمایه خارجی متعلق به دولت یا دولت های خارجی باشد، اینگونه سرمایه ها خصوصی تلقی خواهد شد و تابع قوانین و مقررات تجاری بوده و از مصونیت دولتی و دیپلماتیک برخوردار نمی باشد.

 

صادرات، واردات و امور گمرکی مناطق آزاد

مبادلات بازرگانی مناطق با خارج از کشور و یا سایر مناطق آزاد و ویژه اقتصادی و همچنین در محدوده جغرافیایی هر یک از مناطق آزاد مشمول مقررات صادرات و واردات و امور گمرکی مناطق آزاد بوده و در چارچوب قانون چگونگی اداره مناطق آزاد اجرا می شود.

  • ترتیب ورود کالا به مناطق آزاد تابع ضوابط تعیین شده به وسیله سازمان منطقه آزاد است که با کمترین تشریفات انجام می شود.
  • ورود کالا به منظور نگهداری، توزیع، صادرات مجدد، ترانسشیپمنت و ترانزیت خارجی در انبارهای تحت پوشش سازمان های مناطق آزاد برای مهلت های معین ( تعیین شده توسط هر یک از سازمان های مناطق ) مجاز است.
  • صدور کالای ساخته شده در منطقه به خارج از کشور یا دیگر مناطق آزاد کشور اعم از آنکه مواد اولیه به کار رفته در آن از داخل کشور و یا از خارج یا از دیگر مناطق آزاد کشور تأمین شده باشد، مجاز می باشد.
  • اعاده عین کالای وارده خارجی به خارج از کشور یا اعاده کالای وارده از سایر نقاط کشور به داخل کشور، با اجازه سازمان منطقه آزاد مجاز است.
  • واردات کالا های تولید یا پردازش شده در مناطق آزاد تجاری – صنعتی و ویژه اقتصادی به داخل کشور، معادل درصد مجاز ورود کالا، که توسط کمیسیون ارزش افزوده بر اساس مجموع ارزش افزوده و مواد و قطعات داخلی به کار رفته به قیمت کل کالای تولیدی تعیین می شود، بدون هر گونه محدودیتی مجاز است و علاوه بر عدم نیاز به ثبت سفارش و گشایش اعتبار، مشمول شرط غیر مجاز و مجاز مشروط نیز نمی باشد.
  • حقوق ورودی قطعات و مواد اولیه خارجی (وارد شده از خارج کشور به منطقه) به کار رفته در کالاهای تولید یا پردازش شده در مناطق آزاد تجاری – صنعتی و ویژه اقتصادی، هنگام ورود محصول نهایی به کشور پس از کسر معافیت حاصل از ارزش افزوده، ( تعیین شده توسط کمیسیون تعیین ارزش افزوده)، محاسبه و اعمال می گردد.
  • معافیت تجهیزات و ماشین آلات خط تولید از پرداخت تعرفه های گمرکی )ماشین آلات دست اول و دست دوم) جهت ورود به مناطق آزاد.

 

اقامت، ورود و خروج خارجیان بدون ویزا

  • اتباع خارجی برای ورود مستقیم به مناطق از طریق مبادی ورودی و خروجی مجاز مناطق، نیاز به تحصیل قبلی روادید نخواهند داشت.
  • اجازه اقامت مذکور به مدت دو هفته صادر می شود و طبق تقاضای سازمان متولی هر منطقه تا شش ماه قابل تمدید خواهد بود.
  • اتباع خارجی برای ورود به مناطق آزاد متصل به سایر نقاط کشور که امکان ورود مستقیم به آنها مقدور نمی باشد، باید از نمایندگی های جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور تحصیل روادید نمایند.

صدور پروانه اقامت جهت اتباع خارجی از طریق سازمان های مناطق آزاد به عمل می آید.

 

مقررات اشتغال نیروی انسانی در مناطق آزاد

در کارگاه های واقع در منطقه آزاد می توان از خدمات، تخصص ها و مهارت های متخصصان تبعه کشورهای خارجی، استفاده کرد.  پروانه اشتغال برای اتباع خارجی به تشخیص و درخواست سازمان های مناطق آزاد و توسط واحد کار و خدمات اشتغال در منطقه صادر می شود.

 

ثبت شرکت در مناطق آزاد

  • در اداره ثبت شرکت و مالکیت های صنعتی و معنوی مناطق آزاد امکان ثبت شرکت با مالکیت ۱۰۰ %خارجی وجود دارد.
  • هر شرکتی که در منطقه ثبت شود و مرکز اصلی آن نیز در همان منطقه باشد شرکت ایرانی و ثبت شده در منطقه محسوب می شود.
  • ثبت شعبه یا نمایندگی اشخاص حقوقی خارجی در ادراه ثبت شرکت و مالکیت صنعتی و معنوی سازمان های مناطق آزاد امکان پذیر می باشد.

 

مقررات بیمه

عملیات بیمه و بیمه اتکائی در مناطق آزاد به وسیله مؤسساتی که بنا به پیشنهاد سازمان، طبق مقررات آئین نامه از بیمه مرکزی ایران مجوز دریافت داشته انجام می گردد.

برای راهنمایی و استفاده از سامانه سیفام با بهین صنعت یاب تماس بگیرید 

نقل و انتقال زمین

  • موضوع قراردادهای فروش یا اجاره زمین با کسب مجوز از سازمان منطقه آزاد قابل انتقال به غیر می باشد.
  • در قراردادهای واگذاری زمین مدت زمان لازم برای شروع و احداث ساختمان تعیین می شود و در صورت عدم اقدام در زمان مذکور در قرارداد، سازمان می تواند قرارداد مذکور را فسخ نماید.
  • اجاره زمین به سرمایه گذاران خارجی مجاز بوده و در مواردی که انجام سرمایه گذاری خارجی منجر به تشکیل شرکت ایرانی گردد، تملک زمین به نام شرکت متناسب با طرح سرمایه گذاری و به تشخیص سازمان می باشد.

 

مقررات پولی ، بانکی

    • بانک ها و مؤسسات می توانند با سرمایه ایرانی یا خارجی و یا با مشارکت ایرانی و خارجی در منطقه به ثبت برسند.
    • تأسیس بانک، مؤسسه و افتتاح شعب بانک ها و مؤسسات ایرانی یا خارجی در منطقه موکول به پیشنهاد سازمان منطقه، موافقت دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد و صدور مجوز تأسیس از طرف بانک مرکزی و ثبت شرکت در اداره ثبت شرکت های سازمان منطقه است.
    • تأسیس دفاتر نمایندگی بانک ها و مؤسسات ایرانی یا خارجی موکول به موافقت سازمان منطقه آزاد و دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد و اخذ تأییدیه بانک مرکزی در مورد مسؤول دفتر نمایندگی و ثبت در منطقه است.
    • واحدهای بانکی در منطقه می توانند بر حسب مجوز دریافتی به بانکداری برون مرزی اشتغال ورزند. واحدهای بانکی برون مرزی از انجام عملیات و معاملات به ریال ایران ممنوع هستند و باید معاملات و عملیات خود را منحصراً با پول های خارجی انجام دهند.
    • تأسیس بانک یا مؤسسه در منطقه به صورت شرکت سهامی عام یا خاص با سهام با نام طبق مقررات مندرج در قانون تجارت مجاز است.

 

  • تأسیس صرافی در منطقه منوط به پیشنهاد سازمان، موافقت دبیرخانه و صدور مجوز بانک مرکزی است.

 

فرآیند استفاده از سامانه سیفام

سامانه سیفام - سیفام - sifam

سامانه سیفام – سیفام – sifam

 

ثبت نام در سامانه سیفام

سیفام، سامانه یکپارچه فعالان اقتصادی در مناطق ویژه اقتصادی و آزاد تجاری می باشد. جهت استفاده از خدمات سامانه سیفام، باید ابتدا در این سامانه ثبت نام کنیم. فرآیند ثبت نام به این صورت است:

 

سامانه سیفام - سیفام - sifam

سامانه سیفام – سیفام – sifam

 

سپس وارد مرحله تکمیل اطلاعات کاربری به منظور ورود به سامانه سیفام می شویم:

 

سامانه سیفام - سیفام - sifam

سامانه سیفام – سیفام – sifam

 

پس از تکمیل فرآیند ثبت نام و ثبت اطلاعات کاربری و دریافت ایمیل، با ورود به پیشخوان سامانه سیفام می توان از خدمات سامانه بهره مند شد:

 

سامانه سیفام - سیفام - sifam

سامانه سیفام – سیفام – sifam

به عنوان مثال در قسمت ثبت کلیات طرح تولید:
سامانه سیفام - سیفام - sifam

سامانه سیفام – سیفام – sifam

هزینه های مربوط به طرح از قبیل هزینه های ماشین آلات و تجهیزات، زمین و ساختمان، انرژی مصرفی، حقوق و دستمزد، و … را وارد میکنیم و خود سامانه سیفام سرمایه در گردش را محاسبه می کند.
همان طور که ملاحظه کردید، سامانه سیفام به منظور تسهیل امر فعالان و بنگاه های اقتصادی مستقر در مناطق ویژه اقتصادی طراحی شده است.

 

شرکت دانش بنیان مشاوره مدیریت و مهندسی بهین صنعت یاب، با بیش از ۱۰ سال تجربه در زمینه مشاوره صنعتی و سرمایه گذاری و ارائه طرح توجیهی به روز و مستند و اخذ جواز تاسیس در مناطق آزاد تجاری صنعتی و ویژه اقتصادی، آمادگی خود را جهت ثبت نام و ثبت کلیات طرح تولید و دیگر خدمات سامانه سیفام ، اعلام می کند.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

صحبت با کارشناس