بازیافت لاستیک
سرمایه گذاری در بازیافت همیشه سود خوبی به همراه دارد. بازیافت لاستیک نیز بر همین قاعده است که می توانید آن را پودر کنید و به صنایع مختلف مانند جاده سازی، ساختمانی و… بفروشید.
طرح مساله
لاستيکهاي فرسوده زبالههاي مخصوصي هستند که از لحاظ شيميايي، اندازه، حالت و شکل با بقيه زبالهها تفاوت دارند. لاستيکها از مواد پليمري تشکيل شدهاند که به راحتي در طبيعت تجزيه نميشوند. در بسياري از موارد لاستيکهاي غير فرسوده روي هم انباشته شده و به شکل کوهي از زباله مناظر زشتي را به وجود آورده و خطرآتش سوزي را نيز به همراه دارد.
سوزاندن لاستيکها دود سياه و مضري را ايجاد ميکند که باعث آلودگي محيط ميشود. براي دفن آن نيز مشکلات فراواني وجود دارد. باتوجه به اينکه در ايران هزينهاي از توليدکنندگان پسماندها دريافت نميشود، تجهيزاتي هم در مراکز دفن براي کاهش حجم يا خرد کردن لاستيکها وجود ندارد و در نتيجه به همان شکل اوليه دفن ميشوند که باعث ميشود حجم زيادي از مراکز دفن اشغال شود. امروزه نتيجه تحقيقات و بررسيها نشان ميدهد که امر بازيافت لاستيکهاي فرسوده نه تنها آثار مخرب بر محيط زيست ندارد و مشکلات مديريتي اين بخش را حل ميکند بلکه منشاء توسعه صنعتي و سودآوري اقتصادي و فرآوري و توليد محصولات ديگري نيز ميباشد. از پودر لاستيک حاصل از بازيافت تايرهاي فرسوده در صنايعي مانند جادهسازي، ساختماني، خودروسازي، صنايعدريايي، ورزش، دامداري و کشاورزي و آبرساني ميتوان استفاده کرد. از مزاياي ديگر بازيافت تايرهاي فرسوده کاهش ضایعات و کمک به چرخه مواد در طبيعت است.
سابقه بازیافت لاستیک
سابقه صنعت بازیافت لاستیک در کشورهای پیشرفته به دوران جنگ جهانی اول باز میگردد. در کشورهای عضو اتحادیه اروپا و آمریکا با برنامهریزیهای انجام شده علاوه بر توسعه صنعت روکش، روز به روز از میزان تایرهای که به صورت زباله دفن میشود کاسته شده و استفاده از منجید و بازیابی انرژی افزوده میشود در کشورهای اتحادیه اروپا دفن تایرهای فرسوده به صورت کامل از سال 2003 و به صورت تکههای برش خورده از سال 2006 ممنوع شده است برآوردهای انجام شده در کشور ما از حدود 13 میلیون تایر فرسوده که سالانه وارد محیط زیست میشود، تنها حدود 3% آن (حدود 390,000 حلقه) در صنایع روکش کشور مورد استفاده قرار میگیرد. از انبار تایرهای مزبور تنها 25 درصد وزنی آن در صنایع بازیافت لاستیک (شامل صنعت روکش و صنایع بازیافت مواد )مورد استفاده قرار میگیرد و 75 درصد وزنی بقیه در محیط زیست انباشت میشود.
صنعت بازیافت تایر در ایران به حدود 40 سال قبل به تولید تایر روکشی بر میگردد که بخشی از آن در قبل از انقلاب و دارای تکنولوژی قدیم بوده و کارخانجات ایجاد شده در بعد از انقلاب نیز رشد قابل توجهی از حیث تکنولوژیکی و یا بهبود روشهای مورد مصرف نداشتهاند و عمده این کارخانجات در زمان جنگ ایران و عراق به لحاظ محدودیت تایر فعالیت خوبی داشته اما پس از جنگ کارخانجات زیر سقف ظرفیت اسمی فعالیت میکنند.
محصولات حاصل از بازیافت تایر فرسوده
– سيم فولادي: ۱۰ درصد از هر کيلوگرم تاير
– نخ پلي آميد: ۳ درصد از هر کيلوگرم تاير
– گرانول: ۸۵ درصد از هر کيلوگرم تاير
کاربرد تایرهای فرسوده
الف) تولید انرژی از تایرهای فرسوده (TDG):
از تایرهای فرسوده به صورت کامل یا برش خورده میتوان به عنوان منبع سوخت استفاده کرد. در کارخانههای سیمان، کاغذ سازی، آهک و نیروگاههای برق تایر به عنوان سوخت مورد استفاده قرار میگیرد.
ب) موارد مصرف و کاربرد پودر تایر های فرسوده و لاستیک
1- صنایع جاده سازی (پوشش سطح جاده ها به جای آسفالت)
پودر لاستیک به دليل خاصيت اكوستيكي داراي عمر بيشتر و هزينه كمتري است و صداي كمي را ايجاد ميكند و كمتر ترك خورده و در گرما نیز ذوب نميشود. ترمز خودروها بر روي آن عملكرد بهتري دارد. آببندي شكاف سطح جادهها، توليد لايههاي ضد آب و لايههاي جاذب صدا، توليد علائم ترافيكي و ضربهگيرها با هزينه كمتر و عمر بيشتر از دیگر مزایای استفاده از پودر لاستیک است و به دليل خاصيت ارتجاعي در هنگام تصادفات آسيبهاي كمتري به وسايل نقليه وارد ميكند.
2- صنایع ساختمانی
به عنوان فونداسيون و پايهها، استفاده از تايرهاي خرد شده در كارهاي عمراني از اهميت فراواني برخوردار است به ويژه در مواردي كه كاهش وزن سازهها ضرورت دارد. افزودن لاستيك بازيافتي به بتن، باعث بالا بردن مقاومت آن در برابر آتش و جلوگيري از خرد شدن آن ميشود. در كفپوشهاي صنعتي و پوشش گذرگاهها، عمر مفيد ۲۰ سال است و به دليل خواص بيومكانيكي و حالت نيمه ارتجاعي خستگي كمتري ايجاد ميكنند. پوشش بام ساختمانها و عايق ساختماني، توليد چسب درزگير، كانالهاي هوا، زير فرشها، پوشش سطح زمين بازي بچهها از دیگر کاربردهای این محصول در این بخش است.
3- صنایع تولید لاستیک و پلاستیک
فومهاي قابل انعطاف، پوشش استخرها، تسمه نوار نقاله
4- صنایع خودروسازی
توليد تاير، روكشكاري تاير، كفپوش و گلگير خودروها، نوار دور درب و شيشه خودروها، انواع واشر، سيستمهاي ترمز اصطكاكي، سپرهاي ضربهگير خودرو.
5- صنایع دریایی
ضربهگيرهاي اسكله و لنگرگاهها، شناور دريايي، كفپوشهاي غير لغزنده.
6- در بخش ورزش
پوشش زمينهاي ورزشي دوميداني، گلف و تنيس، ميادين اسب دواني.
7- دامداری، کشاورزی و آبرسانی
سيستمهاي آبرساني كشاورزي و شلنگهاي لاستيكي، گلدانهاي لاستيكي، ظروف تغذيه دام، انواع فنسهاي محوطه سيلوهاي حبوبات و استفاده از كفپوشهاي لاستيكي با مجراي تعبيه هوا كه آب در آن نفوذ كند.
علاوه بر مواد بالا، لاستيكها يكي از بهترين منابع سوخت و انرژي هستند. تايرها داراي درصد بسيار بالايي از كربن هستند كه به آنها قابليت سوخت سريع و درجه حرارت بسيار بالايي ميدهد. مهمترين استفاده تايرها بعنوان سوخت در كورههاي سيمان است. بررسيها نشان ميدهد انرژي موجود در ۲۴۲ ميليون حلقه تاير فرسوده برابر با انرژي ۱۲ ميليون بشكه نفت است.
درﮐﺸﻮرﻫﺎی ﺻﻨﻌﺘﯽ ﻧﯿﺰ ﺳﺎﻻﻧﻪ ﺑﻪ ازای ﻫﺮ ﻧﻔﺮ ﺟﻤﻌﯿﺖ، ﯾﮏ ﺗﺎﯾﺮ ﺗﻌﻮﯾﺾ ﻣﯽﺷﻮد.
بررسی بازار و رقابت
بازیافت هر محصولی همراه با ارزش افزوده بالا میباشد و بازیافت لاستیک (تایر) نیز از این مسئله مستثنی نبوده و از ارزش افزوده بالایی برخوردار میباشد. تولید پودر لاستیک علاوه بر کمک به محیط زیست عواید مالی مناسبی برای سرمایهگذار دارد. با توجه به اینکه لاستیک یکی از محصولاتی است که دفع نمیگردد و سوزاندن آن براي محیط زیست مشکلات زیادي ایجاد مینماید، لذا ایجاد شرکتهاي بازیافت لاستیک میتواند کمک شایانی در حل این مشکل محیط زیست نماید. طبق بررسیهاي انجام شده پودر لاستیک علاوه بر استفاده در صنعت لاستیک و انواع کفپوش، در تولید تیوپهاي لاستیکی، انواع ضربهگیر صنعتی و غیر صنعتی، انواع محصولات لاستیکی براي پوشش کف انواع محصولات لاستیکی صنعتی، ورقهاي لاستیکی، فرش لاستیکی کف ماشین، سپر وسایل نقلیه، رکاب دوچرخه، زیر پایی لاستیکی و موارد دیگري نیز داراي قابلیت کاربرد میباشد. لیکن در سالهاي گذشته به دلیل اینکه تولید پودر لاستیک در کشور از کیفیت مناسبی برخوردار نبوده است لذا مصرف آن نیز در بسیاري از صنایع که داراي قابلیت کاربرد آن میباشند، بسیار محدود است بنابراین با هدف تولید پودر لاستیک با کیفیت بالا، پتانسیل مصرف آن در صنایع متنوعی وجود دارد و برای محصولات طرح حاضر بازار مناسبی پیش بینی میشود.
ضرورت اجرای طرح
با توجه به موضوعات مطرح شده و همچنین اهمیت مقطعی از رده خارج كردن خودروهای فرسوده و با توجه به اینكه سوزاندن و یا دفن تایرها دارای آثار مخرب زیست محیطی است در میان تمام راههای مطرح شده برای رهایی از زبالههای لاستیكی، مهمترین، سالمترین و به صرفهترین راه، بازیافت آنها می باشد. زیرا نه تنها به محیط زیست لطمهای وارد نمیكند، بلكه از مصرف بسیاری از منابع و سوختهای فسیلی جلوگیری میكند و باعث صرفهجویی در انرژی میشود. علاوه بر آن تولید محصولات بازیافتی در ایران به دلیل ارزانی كارگر، آب و انرژی می تواند سود صد در صد داشته باشد.
در ﺣﺎل ﺣﺎﺿﺮ ﻣﯿﻠﯿﻮنﻫﺎ ﺣﻠﻘﻪ ﺗﺎﯾـﺮ در ﻣﺤﻞﻫـﺎی ﻣﺨﺘﻠﻒ ﺟﻤﻊ آوری ﺷﺪه و ﻣﯿﻠﯿﻮنﻫﺎ ﺣﻠﻘﻪ ﻧﯿﺰ ﺑﻪ ﺻﻮرت ﻏﯿﺮﻗﺎﻧﻮﻧﯽ در ﻣﺤـﯿﻂ زﯾﺴﺖ رﻫﺎ ﺷﺪه اﺳﺖ. ﻃﺒﻖ آﻣﺎر در آﻣﺮﯾﮑﺎ۵۰ درﺻﺪ از ﺗﺎﯾﺮﻫﺎی ﻣﺴﺘﻌﻤﻞ دور اﻧﺪاﺧــﺘﻪ ﺷـﺪه، ﻣﺴـﺘﻘﯿﻤﺎ ﺑـﻪ ﺻـﻮرت ﺳﻮﺧــﺖ ﻣﺼﺮف ﻣﯽﺷﻮد، ۱۵درﺻﺪ ﺑﻪ ﻣﺼﺮف آﺳﻔـﺎﻟـﺖ اﺻـﻼح ﺷـﺪه ﺑﺎ ﻻﺳﺘﯿـﮏ ﯾﺎ ﭘﺮﮐـﻨﻨﺪه ﺑﺮای ﺻﻨـﺎﯾﻊ ﺗﻮﻟﯿﺪ ﻻﺳﺘﯿﮏ و ﺳﺎﺧﺖ ﺳﺎزهﻫﺎی ﺑﺘﻨﯽ ﺧﺎص ﻣﺼﺮف ﺷﺪه و اﻟﺒﺎﻗﯽ راﻫﯽ ﻣﺮاﮐﺰ دﻓﻦ زﺑﺎﻟﻪﺷﻬﺮداریﻫﺎ ﻣﯽﺷﻮد ﻻزم ﺑﻪ ذﮐﺮ اﺳﺖ ﮐﻪ ﻧﻤﯽﺗﻮان ﻫﻤﻪ ﺗﺎﯾﺮﻫﺎ را در ﻣﺮاﮐﺰ دﻓﻦ رﯾﺨﺖ ﭼﻮن ﺣﺠﻢ زﯾﺎدی اﺷﻐﺎل ﮐـﺮده و در ﻧﺘﯿﺠﻪ ﺑﻪ زﻣﯿﻦ زﯾـﺎدی ﻧﯿـﺎز ﺧﻮاﻫﺪ ﺑﻮد. ﺑﻪ ﻋـﻼوه ﻫﺰﯾﻨﻪ دﻓﻦ ﻫﺮ ﺗﻦ زﺑﺎﻟﻪ در اﯾﻦ ﻣﺮاﮐﺰ در ﺣﺎل اﻓﺰاﯾـﺶ اﺳﺖ. ﻃﺒـﻖ ﻗﻮاﻧﯿﻦ ﺟﺪﯾﺪ اﺗﺤـﺎدﯾﻪ اروﭘـﺎ، ارﺳﺎل ﺗﺎﯾﺮﻫﺎی ﻓﺮﺳﻮده ﺑﻪ ﻣﺮاﮐﺰ دﻓﻦ زﺑﺎﻟﻪ ﻣﻤﻨﻮع اﺳﺖ.
درﮐﺸﻮرﻫﺎی ﺻﻨﻌﺘﯽ ﻧﯿﺰ ﺳﺎﻻﻧﻪ ﺑﻪ ازای ﻫﺮ ﻧﻔﺮ ﺟﻤﻌﯿﺖ، ﯾﮏ ﺗﺎﯾﺮ ﺗﻌﻮﯾﺾ ﻣﯽﺷﻮد. ﻣﯿﺰان ﻣﺼﺎرف دﯾﮕﺮ ﮐﺸﻮرﻫـﺎ ﻧﯿـﺰ ﺿــﺮﯾﺒﯽ از ﻋﺪدﻫﺎی ﻓﻮق اﺳﺖ ﮐﻪ ﺑﺴﺘﮕﯽ ﺑﻪ ﭘﺎراﻣﺘﺮﻫﺎی ﻣﺨﺘﻠﻔﯽ در آن ﺟﺎﻣﻌﻪ دارد.
در آﻣﺎر دﯾﮕﺮی ﮔﻔﺘـﻪ ﺷﺪه ﺳـﺎﻻﻧﻪ ﺑﻪ ﺗﻌﺪاد ﯾﮏ ﺳﻮم ﺗﻌﺪاد ﭼﺮخ اﺗﻮﻣﺒﯿﻞﻫﺎ، ﺗﺎﯾﺮ ﻓﺮﺳﻮده ﺗﻮﻟﯿﺪ ﻣﯽﺷﻮد. از ﻃﺮﻓـﯽ دﯾﮕـﺮ اﮔـﺮ ﺑﺪاﻧﯿﻢ ﺑﻪ ازای ﺗﻮﻟﯿﺪ ﯾﮏ ﻻﺳﺘﯿﮏ ﮐﺎﻣﯿﻮﻧﯽ ﻣﻌﺎدل ۲۲ ﮔﺎﻟﻦ ﻧﻔﺖ ﻣﺼﺮف ﻣﯽﺷﻮد، ﺑﯿﺸﺘﺮ ﺑﻪ ﻟﺰوم ﺑﺎزﯾﺎﻓﺖ ﻻﺳﺘﯿﮏ ﭘﯽ ﻣﯽﺑﺮﯾﻢ.
مطالب مرتبط :
منبع: واحد تحقیقات سرمایهگذاری بهین صنعت یاب
8 دیدگاه
با سلام
من اگه بخوام در این زمینه سرمایه گذاری کنم چه جوری از بازدهی و سرمایه اولیه و بعضی از ضروریات اطلاعات کسب کنم
با تشکر
سلام
با تهیه مطالعات پیش سرمایه گذاری، اطلاعات ریز حجم کل سرمایه گذاری و دیگر شاخص های مالی مشخص می شود.
با سلام.در طرح توجیهی اطلاعات و میزان سرمایه گذاری به روز مشخص میشه؟
سلام، بله در طرح توجیهی کامل، اطلاعات به روز و ریزی از حجم سرمایه گذاری طرح برآورد خواهد شد.
با سلام با توجه به اینکه بنده برای انبار کردن لاستیک در تناز بالا فضا دارم و همچنین با توجه کمبود سرمایه برای خرید دستگاه بازیافت ایا این کار در اینده میتواند تبدیل به سرمایه برای خرید دستگاه بشود
با سلام
ی پیشنهاد کار دارم برای خرید ی ک واحد تولید گرانول لاستیک از این کار هیچ سر رشته ای ندارم چ چیز هایی رو باید چک کنم برای فهمیدن بازار این محصول چه کاری باید بکنم
سلام وقت بخیر
پیشنهاد می شود نسبت به تهیه مطالعات جامع امکان سنجی بازار طرح، اقدام نمایید
با سلام
من اگه بخوام در این زمینه خرید لاستیک ضایعاتی وارد بشم چقدر سرمایه نیاز هست ؟ واینکه اگر بخوام ضایعاتش رو خرد کنم صرفه اقتصادی داره؟
لطفا راهنمایی بفرماییددر ایمیلم؟
با تشکر