طرح توجیهی تولید زغال
زغال، محصولی سبک و سیاه رنگ است که از نیم سوز شدن چوب و برخی از اندام های گیاهی مانند پوست نارگیل و پوست گردو به دست می آید. امروزه با استفاده از روش ها و تجهیزات نوین در صنعت زغال سازی می توان محصولی مرغوب و با کیفیت تولید کرد. در این مقاله به معرفی طرح توجیهی تولید زغال پرداخته شده است.
بخوانید : طرح توجیهی چیست ؟
تولید زغال از دیرباز تا کنون مورد توجه بشر بوده است. امروزه با رشد و توسعه جوامع صنعتی، روش های نوینی در تولید زغال، جایگزین روش های سنتی شده است. روش های نوین صنعتی به دنبال کاهش میزان آلایندگی، کاهش هزینه های تولید و تولید محصولی مرغوب و با کیفیت است. جهت آگاهی و کسب اطلاعات بیشتر در خصوص طرح توجیهی تولید زغال در ادامه با ما همراه باشید.
طرح توجیهی تولید زغال
زغال چیست؟
زغال، ماده ای سبک و سیاه رنگ است که از نیم سوز شدن چوب و برخی از اندام های گیاهی به دست می آید. بخش اعظم ترکیبات زغال را کربن تشکیل می دهد. آب موجود در چوب و سایر اندام های گیاهی که برای تهیه زغال به کار می رود، در اثر دما و حرارت زیاد از بین می رود و در نهایت محصولی شکننده و سیاه رنگ باقی می ماند که همان زغال است.
البته در گذشته از چوب درختان برای تهیه و تولید زغال استفاده می شد؛ اما امروزه می توان با استفاده از روش های نوین در صنعت زغال سازی، میزان آلودگی و هزینه های تولید را کاهش داد و موجب حفظ منابع زیست محیطی شد.
معرفی انواع زغال
انواع گوناگونی از زغال وجود دارد که بایستی در طرح توجیهی تولید زغال در نظر گرفته شود:
۱- زغال سنتی یا زغال چوب: زغال سنتی که به عنوان زغال لیمو یا زغال چوب نیز شناخته می شود، رایج ترین زغال مورد استفاده است که از سوختن چوب در کوره های مخصوص به دست می آید.
۲- زغال فشرده یا زغال چینی: زغال فشرده به روش های صنعتی تولید می شود. برای تهیه این محصول از موادی مانند خاک اره، پوست گردو و خاک استفاده می شود. این زغال در اصل چینی است و از خاک اره چوب بامبو برای تولید آن استفاده می شود. در ایران به دلیل عدم دسترسی به چوب بامبو، از خاک اره چوب درختان جنگلی برای تولید این نوع زغال استفاده می شود. برای تهیه این محصول، ابتدا مواد اولیه را با هم مخلوط می کنند و سپس درون کوره قرار می دهند. مواد ترکیب شده در درون کوره، آب و رطوبت خود را از دست می دهد. این زغال هنگام سوختن، بو و دود تولید نمی کند.
۳- زغال قالبی: این زغال از اختلاط خاک زغال و ۵ درصد نشاسته و آب به دست می آید. خاک زغال بعد از این که کاملاً خرد و یک دست شد، با آب و نشاسته ترکیب شده و در قالب های مخصوص ریخته می شود.
معرفی طرح توجیهی تولید زغال
کاربردهای زغال
برخی از کاربردها و موارد استفاده از زغال عبارتند از:
- استفاده از آن برای گرم کردن محیط در شومینه ها
- تهیه کباب و پخت و پز در سفر و محیط های خارج از خانه
- تهیه ماسک های ضد گاز
- برخی مصارف دارویی و بهداشتی مانند تهیه ماسک صورت و سفید کردن دندان ها
- استفاده از آن برای طراحی آثار هنری
ویژگیهای زغال مرغوب
یک زغال مرغوب و با کیفیت باید از ویژگی های زیر برخوردار باشد:
- سریع و راحت خاموش نشود
- برای روشن ماندن به باد زدن مداوم نیاز نداشته باشد
- بیش از اندازه دود نکند
- بو و گاز تولید نکند
- حرارتش زیاد باشد
- جرقه نزند
- خاکستر زیادی تولید نکند.
تفاوت ساخت زغال به روش سنتی و صنعتی
زغال در کوره های سنتی و صنعتی ساخته می شود. در روش سنتی که بیشتر در گذشته صورت می گرفت، چوب ها در گودی های ایجاد شده ریخته می شود و به کمک مواد شیمیایی آتش می گیرد. این روش، علاوه بر وقت گیر بودن، آلودگی و آسیب هایی زیست محیطی را نیز در پی دارد.
یکی دیگر از معایب این روش، حجم خروجی پایین محصول نسبت به کوره های صنعتی است. تولید زغال به روش صنعتی با استفاده از تجهیزات نوین و پیشرفته انجام می گیرد. این روش، هزینه های کم تر و بازدهی بیشتری دارد.
مواد اولیه مورد استفاده در طرح توجیهی تولید زغال
چوب، خاک اره، برخی از اندام های گیاهی مانند پوست نارگیل، پوست گردو و بادام و برخی از مواد پیوند دهنده مانند نشاسته، آهک و سرکه از مواد اولیه تولید زغال به شمار می روند.
دستگاه ها و تجهیزات مورد نیاز در اجرای طرح توجیهی تولید زغال
برخی از دستگاه ها و تجهیزات مورد نیاز برای راه اندازی خط تولید زغال به شرح زیر می باشد:
- دستگاه سرند
- کوره صنعتی
- مشعل گازی
- دستگاه زغال ساز
- دستگاه خشک کن با لوله سینوسی
- مکنده توربینی
- دستگاه خرد کن
- دستگاه شیرینگ
- دستگاه خفه کن
- فیلتر کاهنده دود
- دستگاه میکسر
- دستگاه اکسترودر
در طرح توجیهی تولید زغال چه می خوانیم؟
کد آیسیک مرتبط با طرح توجیهی تولید زغال
زغال از ضایعات منابع سلولزی | ۲۴۱۱۴۱۲۷۹۸ |
سریال کد ایسیک زغال از ضایعات منابع سلولزی کد ۲۴۱۱۴۱۲۷۹۸و کدتعرفه گمرکی شماره ۴۴۰۲۴۴۰می باشد.
کد تعرفه مرتبط با طرح توجیهی تولید زغال
زغال از ضایعات منابع سلولزی | ۴۴۰۲۴۴۰۰ |
وضعیت واردات و صادرات زغال
وضعیت واردات و صادرات زغال به تفکیک سال در نمودار و جدول زیر نشان داده شده است:
نمودار وضعیت واردات و صادرات زغال به تفکیک سال
جدول وضعیت واردات و صادرات زغال به تفکیک سال
فرایند تولید زغال چوب یا زغال لیمو
برای تولید این زغال از چوب درختانی که سفت و بدون ترک هستند، استفاده می شود. چوب درختانی مانند پرتقال، نارنج، لیمو، بلوط، انار و شمشاد برای تهیه این زغال مناسب هستند. مراحل تولید زغال لیمو، شامل پنج مرحله است که حدود چهل ساعت طول می کشد.
- ابتدا چوب ها در کوره های حرارت دیده و دارای محیط خلأ قرار داده و سفت می شوند.
- در مرحله بعد، اسیدزدایی و سرکه گیری اولیه بر روی چوب ها انجام می شود.
- در مرحله سوم، اسیدزدایی به میزان ۶۰ درصد انجام می شود. همچنین کربونیزاسیون اولیه به اندازه ۲۰۰ درجه در این مرحله صورت می گیرد. در این مرحله، قسمت خارجی چوب به رنگ قهوه ای در می آید.
- در مرحله چهارم، با وارد شدن گازها به فیلتر، عملیات کندانسیون انجام می شود. این مرحله، آلودگی و مشکلات زیست محیطی را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد.
- در مرحله پایانی، گاززدایی و ورود محصول به مرحله انتهایی کربونیزاسیون انجام می شود.
فرایند تولید زغال فشرده یا زغال چینی
فرایند تولید زغال فشرده مراحل زیر را شامل می شود:
- مرحله خشک کن: ابتدا خاک اره در دستگاه خشک کن ریخته می شود. این دستگاه دارای لوله هایی است که هوای گرم از آن عبور کرده و خاک اره را خشک می کند.
- مرحله پرس کردن خاک اره: خاک اره بعد از خشک شدن، در مخزنی مخروطی شکل که سیکلون نامیده می شود و در انتهای دستگاه خشک کن قرار دارد، جمع شده و آماده پرس شدن می گردد.
- اکسترودر: خاک اره در دستگاه اکسترودر بریکت می شود.
- پخت زغال در کوره: در مرحله پایانی، محصول در کوره های سنتی و صنعتی پخته و آماده می شود.
شرکت بهین صنعت یاب، با بیش از ده سال تجربه و سابقه درخشان در زمینه تدوین و ارائه طرح های توجیهی، در خدمت کلیه سرمایه گذاران عزیز می باشد. در صورتی که به طرح توجیهی تولید زغال نیاز دارید، می توانید با کارشناسان و مشاوران ما تماس بگیرید.
بیشتر بخوانید :
طرح توجیهی تولید انواع میز روستیک