سرفصل های کلی طرح توجیهی فنی- اقتصادی
با عنایت به تعریف مفهوم مطالعات امکانسنجی (طرح توجیهی فنی و اقتصادی) میتوان نتیجه گرفت که آنچه تحت عنوان گزارش مطالعات تهیه میشود باید به شکلی جامع، دربرگیرنده کلیه جوانب و عوامل موثر بر پروژه یا موقعیت سرمایهگذاری باشد. برای نیل به این هدف، یک گزارش مطالعات امکان سنجی، حداقل در برگیرنده سرفصلهای کلی زیر خواهد بود:
بخش معرفی متقاضی
این بخش شامل بررسی سوابق تحصیلی، کاری و تجربی مدیران پروژه به منظور بررسی میزان شایستگی و توانمندی آنها در مدیریت پروژه مدنظر میباشد.
بخش بازار
اطلاعات مربوط به مدیریت و سازمان فروش، ابعاد و شرایط بازار، برنامه بازار برای فروش محصول یا خروجی پروژه، ابعاد رقابت در بازار، بررسی رقبا، مطالعه وضعیت عرضه و تقاضای محصول در گذشته و سالهای آتی و میزان تعهد به مشتریان و ذینفعان سازمان دراین بخش از گزارش درج میشود.
بخش مطالعات فنی
بخش فنی در هر گزارش مطالعات امکان سنجی باید توسط افراد یا گروههایی نوشته شود که پیش از آن در طراحی، اجرا یا تجزیه و تحلیل فرآیندها در پروژههای مشابه دارای تجربه و سابقه باشند. دراین بخش باید در ابتدا مناسب بودن محل اجرای پروژه با در نظر گرفتن الزامات طرح و همچنین تبعات ناشی از اجرا در مکان و منطقه مورد نظر، بررسی شود. بدیهی است که کلیه بخشهای گزارش و از جمله بخش فنی باید مبتنی بر دادههای معتبر و اطلاعات کافی و مستند به منظور دستیابی به تجزیه و تحلیل و نتیجه معتبر باشد. این بخش همچنین باید کلیه محدودیتهای موجود در اجرای پروژه را مشخص نموده، هر عاملی که بر پیشبرد و موفقیت طرح تاثیرگذار میباشد را بیان نماید. هزینههای اجرا و توسعه پروژه نیز باید برآورد شده و مشخص گردد میزان دقت برآورد صورت گرفته تا چه حد بوده و در انجام تخمین مذکور چه فرضیاتی لحاظ شدهاند. سایر مشخصات و الزامات فنی پروژه مانند محاسبات مهندسی، طراحیهای صورت گرفته، فرآیندهای موجود در پروژه و … در بخش فنی باید به دقت تشریح شود.
بخش مالی و اقتصادی
این بخش از گزارش شامل انجام محاسبات مالی مربوط به هزینهها و درآمدهای پروژه و بررسی میزان توانمندی پروژه در جبران هزینهها، تخمین گردش مالی پروژه، میزان اعتبار اولیه موجود نزد صاحبان سرمایه بهمنظور راهاندازی و اداره پروژه قبل از درآمدزایی (که شامل تامین هزینههای مربوط به تامین مواد اولیه، حقوق و دستمزد، هزینههای جاری پروژه و … میباشد) محاسبه نقطه سر به سر، نرخ بازگشت سرمایه و سایر اطلاعات مالی مورد نیاز سرمایهگذاران است.
اطلاعات مربوط به مکان پروژه، دستیابی به نیروی انسانی متخصص یا ساده، امکانات عمومی مورد نیاز مانند آب، برق و انرژی، راههای دسترسی به محل اجرای پروژه و تاثیرات اقتصادی اجرای پروژه در سطوح منطقهای، ملی و بینالمللی در این بخش اقتصادی طرح مورد بررسی قرار میگیرد به طوری کلی کلیه محاسبات سرمایهگذاری در گردش و ثابت طرح، در این بخش مورد مطالعه قرار میگیرد و میتواند تحت نرمافزار کامفار نیز ارائه شود.
بدیهی است که در مورد هر پروژه، بنا به شرایط مدنظر سرمایهگذار یا مرجع بررسی کننده، ترتیب قرارگیری بخشهای گفته شده دچار تغییر خواهد شد. لازم به یادآوری است که عناوین ذکر شده در حکم سرفصلهای کلی و در برگیرنده حداقل موارد برای تهیه یک گزارش کامل و جامع از نتایج مطالعات امکان سنجی میباشد.
به کانال بهین صنعت یاب در تلگرام بپیوندید.
شرکت مشاوره مدیریت و مهندسی بهین صنعت یاب، با تجارب ارزنده خود و فعال در زمینه مشاوره سرمایهگذاری آماده ارائه خدمات مشاوره سرمایهگذاری از جمله تهیه و تدوین طرح توجیهی بازار، فنی، مالی و اقتصادی با نرم افزار کامفار (comfar)، در جهت تسهیل روند کاری شرکتها و اشخاص متقاضی میباشد.